19 2015 11
Кога трябва да си направим колоноскопия

Кога трябва да си направим колоноскопия

Д-р Костадин Зарков: При неудовлетвореност от изхождането, при подуване на корема или често газообразуване, трябва да се изследвате

Застига ви необясним дискомфорт и отпадналост, усещате неудовлетвореност от изхождането, а в него откривате кръв и слуз. Установявате редуване на диарични състояния със запек, често газообразуване и подуване на корема или анемичен синдром.

Всички тези симптоми налагат извършването на колоноскопия, обясни за читателите на „Труд“ д-р Костадин Зарков, началник на Първо хирургично отделение в столичната многопрофилна Пета градска болница.

Колоноскопията е съвременен и основен метод за изследване на дебелото черво, чрез който се доказва или отхвърля съмнението за злокачествен процес. „С него се откриват и други системни заболявания на дебелото черво, но те са предимно обект на гастроентерологията и засягат по-малък брой хора. За жалост обаче точно такива страдания – като язвения колит и болестта на Крон, се срещат нерядко при млади хора. Затова при тях редовно трябва да се извършва колоноскопия“, допълни д-р Зарков. Но за средностатистическия пациент тя се свързва с наличието или отсъствието на туморно заболяване.

За колоноскопия при хирурзи като д-р Зарков най-вече пристигат пациенти над 40 г., които имат промени в динамиката на изхождането, и то заради неправилни диетични режими. „В този случай се извършват и още изследвания като пълна кръвна картина и ехография на корема и органите му“, посочи специалистът от Пета градска болница. Тревожното е, че в последните десетилетия ракът на дебелото черво разболява все по-млади хора, т.е. пада възрастовата граница, затова, ако се появяват оплаквания, човек не трябва да се бави в търсенето на лекарска помощ.

„В много страни, след като пациентът навърши 40, на три или пет години, се назначават планови колоноскопии. А при наличие на кръв или слуз в изпражненията, да не се мисли за вечната диагноза хемороиди, а да се предприеме колоноскопия“, каза още д-р Зарков. Необяснимо кървене от ануса или след дефекация също е показател за прилагането й. Ако в резултатите няма нищо тревожно, т.е. няма данни за рак, тогава се преминава към овладяване на очевидно по-лекия проблем – примерно хемороиди.

„Фамилната обремененост е важен индикатор за извършването на колоноскопия. Ако в семейството си имате един или двама близки с рак на дебелото черво, тогава опасността той да се появи и при вас е по-голяма. В този случай колоноскопията трябва да се прилага периодично след 45-50-годишна възраст“, категоричен бе д-р Зарков. Тя не е никак трудно приложима, отнема 2 дни, а след като човек си отдели това време, спестява си много проблеми и страхове. Защото, като се вземат мерки навреме, евентуалният карцином се установява рано, прогнозите са благоприятни и лечението е с голям успех. „С приложението на съвременната хирургия злокачественият процес се овладява и лечението е 100% успешно“, обясни д-р Зарков.

Активността на пациента в профилактирането на заболяването също е много важна. Той не трябва да разчита само на препоръката на личния лекар, на някой приятел или който наскоро е бил изследван, а сам да наблюдава организма си и ако открие нещо нередно, да потърси специалист. „Ако семейният доктор не намери време за съвети към пациента, това не е оправдание човек да не се подложи на колоноскопия“, каза още хирургът.

Още повече, че днес много често се провеждат информационни кампании за разпознаване на рака на дебелото черво и каква трябва да е превенцията. Недобро решение обаче е и прекалената активност, и неоснователният страх от болестта. В този случай има риск от ненужните изследвания.

„В България има добре изградена мрежа от центрове и специалисти, които извършват колоноскопия. Когато тя се прилага под обща анестезия, продължава около 20 минути. А 2-3 часа по-късно пациентът се събужда и се прибира у дома“, каза д-р Зарков. До нея обаче се стига, като преди това са направени общи изследвания (като кръвната картина и ехографията), които също носят важна информация за състоянието на организма. А при хората над 60 г. често причината за откриването на рак на дебелото черво е дълготрайна и съществуваща анемия. При тях след хематологичната консултация се прави и колоноскопия.

Съвети

Помага повече движение

Често пациентите питат д-р Костадин Зарков как да „помогнат“ на правото и дебелото си черво да функционират по-добре, за да не стигат до лекар. „Човек се чувства добре, когато се движи и се храни пълноценно, когато организмът не е стресиран“, отговори хирургът. Той препоръчва всякакъв вид физическа активност – който може – да тича, да посещава фитнес или пък само да се разхожда. Движението влияе добре и за профилактика на сърдечносъдовите заболявания, и на стомашно-чревния тракт, който не е отделна система, а част от организма ни. Консумирането на плодове и зеленчуци пък му осигуряват по-добра динамика. Но всеки организъм си има собствен цикъл и е с индивидуални особености, които трябва да се вземат предвид.

„Ако хората имат проблем с изхождането, най-напред да посягат към природните методи за справяне като билките и чайовете, и после да търсят фармацевтични продукти“, завърши д-р Зарков.

статия: https://trud.bg/article-5121914/